Cseh gyöngyök


Mindig is tetszettek a különleges gyöngyök. Itt most nem a kásagyöngyökről szeretnék írni, hanem nagyobb szemű formagyöngyökről. A cseh üveggyöngyök között pedig valóban sokféle forma, szín és stílus található. Szívesen használom, mert akár már egyetlen gyöngy is egyedi ékszert eredményez, rövid idő alatt elkészülhet kevés alapanyagból.
Azonban mivel üvegből készül, elég kényes darab, ezért mind a gyöngy, mind a belőle készített ékszer gondos tárolást igényel. Igyekezzünk óvni a karcolástól, mert a fényes üvegfelületen, főleg ha még irizáló (színjátszó, szivárványos vagy fémes jellegű) bevonat is van rajta, igen csúnya lehet egy-egy karc. Igyekezzünk nem leejteni, még kevésbé rálépni, mert azt akár a talpunk is bánhatja. Persze azért nem kell nagyon kesztyűs kézzel bánni vele, de az üveg természetéből adódóan merevebb, törékenyebb, karcra hajlamosabb akril társainál.



A sokféle gyöngyön sokféle fúrat előfordul, talán látszik valamelyest az átmérők különbözősége:



A nagyobbaknál tiszta sor, bármilyen szerelőpálca megteszi, átmegy rajta. Ha mégis (esetleg nem egyenletes a fúrat, benn maradtak kisebb darabok) valamilyen akadályba ütközünk, ne erőltessük semmiképp, mert kettétörhet (sajnos néhány így végezte nálam). Próbáljuk vékony gombostűvel óvatosan, a tűt két ujjunkkal finoman sodorgatva elhárítani az akadályt. Ha sikerült, akkor folytathatjuk a munkát, ha azonban nem, akkor én inkább a sodrony használatát javaslom (abból is többféle méret van, inkább vékonyat - 0,38 - válasszunk) a szerelőpálca helyett.
Ha mégis a szerelőpálca mellett döntünk, igyekezzünk minél vékonyabbra szert tenni.  A képen igyekeztem, hogy látszódjék, mit kell figyelnünk. A jobboldali pálca alja megvastagszik, arra nem biztos, hogy sérülés nélkül fűzhetjük a kicsi átmérőjű gyöngyöt.


Nem lesz egyszerű, mint ahogyan a gyöngyök beszerzése sem, de erről majd később. Gyakori gond a kisebb gyöngyöknél - akár a kisebb átmérőjű viaszolt tekláknál is - hogy a szerelőpálcánkra rá tudjuk húzni, de ahogy a pálca a talp felé megvastagszik (lsd: képen a jobb oldali pálca) nem lehet az aljáig lehúzni.  Sajnos nekem jó néhány gyöngy kettétörött így  a próbálkozások során.
Ha mégis sikerül megfelelő pálcát találni, akkor a méretre vágásnál is ügyeljünk arra, hogy inkább picit többet hagyjunk rá, mert ha a hajlítás során a pálca megfeszül, az szintén a gyöngy sérüléséhez vezethet.
Lehet, hogy ezek ilyen nagyon alap dolgok, de én nem találtam ilyen jellegű információkat eddig, és ezt jó pár gyöngyöm bánta, pedig nem olcsó mulatság a cseh gyöngy. Az ára mellett pedig talán a sokféleségéből adódik, hogy nehezen beszerezhető a kívánt darab. Előfordult, hogy 1-1 különleges darabot (kreatív boltok, webáruházak) megvásároltam, és azóta sem találok olyat.
Mindezen nehézségek ellenére ajánlom mindenki figyelmébe, mert nagyon szép, és a ritkaságából adódóan - rendkívül egyedi ékszer készíthető belőle.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bútorok papírhengerből a Barbie-házba

Barbie Ház

Kandalló a Barbie házba DIY